Castelul Corvinilor

Castelul Hunedoarei, numit si Castelul Corvinilor, al Corvinestilor sau al Huniazilor, este cetatea medievala a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectura gotica din Romania. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat in top 10 destinatii de basm din Europa.

WikipediaTraseu

Manastirea Prislop

Manastirea Prislop este o manastire din Romania situata in apropierea satului Silvasu de Sus din judetul Hunedoara. De aproape sapte secole, ea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce dateaza din secolul al XVI-lea, fiind declarata monument istoric.

WikipediaTraseu

Lacul Cincis

Lacul Cincis este un lac de acumulare din jud. Hunedoara. Lacul Cincis este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, acesta avand o adancime de 48m, si o suprafata de aproximativ 200 ha.

WikipediaTraseu

Cetate Deva

Cetatea Devei este o cetate aflata pe un deal vulcanic de pe teritoriul orasului Deva, din judetul Hunedoara. Ea dateaza din anul 1269 si este declarata monument istoric.

WikipediaTraseu

CETATEA DACICA COSTESTI-CETATUIE

Cetatea dacica Costesti – Cetatuie este una dintre cele sase fortarete dacice din Muntii Orastiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din Romania. Cetatea a fost construita in secolul I i.Hr. cu scop de protectie impotriva cuceririi romane. Se gaseste langa satul Costesti, comuna Orastioara de Sus din judetul Hunedoara.

WikipediaTraseu

PALATUL MAGNA CURIA

Magna Curia (latina Curtea Mare) sau Castelul Bethlen se situeaza in municipiul Deva, la poalele dealului cetatii, inspre sud-est, langa parcul orasului. Este cea mai veche cladire monument istoric ce se pastreaza in Deva.

WikipediaTraseu

MUZEUL AURULUI BRAD

Colectia mineralogica din Brad (str. Independentei 3), cunoscuta sub denumirea de Muzeul Aurului, este unica in Europa. Muzeul Aurului din Brad a luat fiinta in 1896 cand un geolog neamt a strans cateva piese gasite in minele din zona. In cursul anilor la Muzeul aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colectie de piese din aur nativ din Europa.

WikipediaTraseu

Sarmisegetuza Regia

Sarmizegetusa Regia (cea regeasca) a fost capitala si cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din sase fortarete dacice din Muntii Orastiei, folosit de Decebal pentru aparare contra cuceririi romane.

WikipediaTraseu

Pestera Bolii

Pestera Bolii este o strapungere naturala accesibila pe toata lungimea ei, una din putinele pesteri de acest fel din tara. (ex.Pestera Cetatea Radesei).

WikipediaTraseu

Cetatea de Colt

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea.[1] Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.

WikipediaTraseu

Parcul National Retezat

Parcul este situat în vestul Carpaţilor Meridionali, pe raza judeţului Hunedoara. În timp, suprafaţa parcului s-a tot mărit, ajungând în prezent la peste 38 000ha. Pădurile acoperă aproape 50% din suprafața parcului, iar dintre acestea aproape jumătate sunt păduri virgine și cvasivirgine. Cel mai înalt vârf din Retezat este Peleaga, 2 509m.

WikipediaTraseu

Tinutul Padurenilor

Ţinutul Pădurenilor se întinde pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscă, între Valea Cernei şi Valea Mureşului, cuprinde 40 de sate şi cătune, dintre care 33 sunt aşezate pe culmile dealurilor netede şi despădurite, între altitudinea de 600 m şi 1.100 m, iar celelalte şapte, pe văile unor râuri: Cerna, Vălăriţa, Florese, Runcu şi Zlaşti.

WikipediaTraseu

Furnalul de la Govajdie

La începutul secolului XIX, la Govăjdia, judeţul Hunedoara, s-a dat în folosinţă cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa acelor vremuri, fierul topit aici stând şi astăzi la baza Turnului Eiffel din Paris. Era primul furnal din lume cu un proces de producție continuu.

WikipediaTraseu